Към средата на месец май стартира дългоочакваният ремонт на едно от най-натоварените трасета на територията на община Асеновград, което бе в изключително лошо състояние. Бе предвидено ремонтните дейности да приключат в края на септември, но по една или друга причина това не се осъществи. Имаше няколко протеста на жители от засегнатите от ремонта населени места, заради бавното изпълнение и на моменти почти спрялата работа през лятото по близо 28-километровата отсечка. От известно време дейностите по ремонта на пътя започнаха да се извършват с почти същия интензитет, с който стартираха първоначално, но в рамките на селата работата сякаш отново е спряла, споделиха с нас живеещи там. От Агенция „Пътна инфраструктура“ сега заявиха, че предстои да бъде положен последният износващ асфалтов пласт, извън населените места. Уточнява се, че там се работи усилено. „В отсечката от с. Дълбок Извор до гр. Първомай се изпълняват асфалтови работи. По трасето от с. Патриарх Евтимово до с. Дълбок Извор се изграждат нови бетонови канавки“, посочват от АПИ. Наша проверка на място днес показа, че това действително е така. От пътната агенция допълват, че трябва да започне и монтажът на бордюри, както и полагане на новата пътна настилка в С. Козаново, след като работата на ВиК тук приключи. Жители на селото обаче се опасяват, че това твърдение не кореспондира с тяхната информация. По техните думи неофициално от пътната агенция са заявили, че асфалт в селото към този момент няма да се полага. Като причина за това е посочено, че след ВиК рамонтът е възможно да се получи допълнително слягане на настилката и ако следствие на това асфалтът бъде компрометиран, гаранцията на фирмата-изпълнител ще отпадне.

А в същото време вече удължилият се толкова дълго време ремонт тежи много на хората. По трасето се пътува изключително трудно, училищният автобус отказва да влиза в населеното място, има проблем и с транспорта между Асеновград и Козаново, оплакват се хората.

Днес екипи на ВиК работеха на изходите на Козаново. Това е част от последната тяхна работа тук по правенето на връзки към напорния водопровод, което обаче по никакъв начин не пречи за асфалтирането в рамките на селото, тъй като работата там е приключила, заяви за ТВ САТ КОМ началникът на ВиК-Асеновград Иван Трайков. А заради работата по водопровода днес селата Козаново, Избеглии и Конуш бяха без вода, тъй като този водопровод захранва и трите населени места.

От АПИ посочват още, че в с. Патриарх Евтимово и с. Дълбок Извор подмяната на настилката ще се изпълни след като приключи изграждането на новите водопроводи от ВИК дружеството. Вижда се, че по това направление все още има още доста работа. Все пак се предвижда ремонтните дейности да завършат до края на месец ноември. Дали това ще се случи, предстои да разберем.