“Туберкулозата продължава да бъде сериозен проблем за общественото здраве, докато се увеличават глобалните усилия за нейната превенция и контрол. Въпреки че е предотвратима и лечима, тя все още е една от водещите причини за смърт от заразни заболявания в света”. Това заявяват от отделението по фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” по повод предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата. В тази връзка в пловдивската болница се организират безплатни прегледи, които ще се извършват от днес до петък, включително, между 8 и 13 ч.
Световният ден за борба с болестта е 24-ти март. Той се провежда под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“ и включва редица дейности, една от които е „Седмицата на отворените врати“ , целяща повишаване на обществената информираност и популяризиране на здравословния начин на живот за предотвратяване на заболяването. От УМБАЛ “Свети Георги” информират, че „през 2022 г. туберкулозата остана на второ място след COVID-19 със смъртност от 1,3 млн. души. Но броят на заболелите продължава да нараства, като през същата година в света имаше приблизително 10,6 млн. случая, които засегнаха хора от всички възрастови групи и обществени сфери.“
Уточнява се, че ако по време на безплатните прегледи в болницата в Пловдив се установи съмнение за заболяването, ще бъдат назначени допълнителни изследвания.