От 20-ти юни, понеделник, в УМБАЛ „Свети Георги“ -Пловдив стартират безплатни прегледи за туберкулоза. Те ще се провеждат в рамките на цялата работна седмица между 8:00 и 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия (занимаващо се с болестите на дихателната система). Прегледите ще се извършват от началника на отделението д-р Веселин Давчев и от неговия екип.

„По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. В същия ден дошлите ще получат консултации, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят прегледи и допълнителни изследвания“, казват от болницата с уточнението, че една от целите на инициативата е да се повиши осведомеността сред населението по отношение на заболяването туберколоза.

„През последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ са се доказали, като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекция“, посочват още от лечебното заведение. Отделението по фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“ е водеща структура в България по изпълнение на дейности по   Националните програми за контрол на туберкулоза и по програмите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.