По думи на доц. д-р Маджир Кадим, началник на Клиниката по урология към УМБАЛ„Свети Георги“,мъжете за разлика от жените, не отделят време за профилактични преглед. Според него: „липсата на симптоми, или тяхното игнориране, не е причина за повечето мъже да не се преглеждат. Превантивните мерки, могат да открият заболяване в ранен стадий и по този начин тяхното лечение е по-лесно, с по-добри терапевтични резултати“.

Поради факта, че съществуват редица заболявания с безсимптомно протичане, специалистите съветват мъжете да поемат отговорност за здравето си, като започнат прегледи.

Безплатен такъв ще се проведе, на 2 декември от 8:30 да 17:30 часа в клиниката по Урология към УМБАЛ“Свети Георги“-град Пловдив, след предварително записан час до 1 декември. Телефон за записване: 032/ 60 26 91.

Специалиастите напомнят, че статистиката не е за пренебрегване. Само през изминалата година в клиниката на Пешерско шосе за приети и лекувани над 7300 пациента с урологични заболявания.

Съветите на доц. Кадир са поне веднъж годишно да се посещава лекар за ехограхско изследване, пускане на кръвна картина, както и за мъже над 55 години, изследване на тумурния маркер на простатната жлеза.