Екипът на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив съобщава, че запасите от кръв се изчерпват и отправя апел за безвъзмездно кръводаряване. Количествата от кръв, които в момента постъпват в отделението, са силно ограничени, тъй като по време на коледните и новогодишни празници броят на донори значително е намалял. В същото време потокът от пациенти нараства, съобщават от университетската многопрофилна болница в Пловдив.

Кръвта е жизненоважен ресурс, който може да спаси много животи. Неотложна е в момента нуждата от всички кръвни групи, но най-вече от А+ и А-, затова и борещите се за живота и здравето на пациентите, отправят апел към техните роднини, близки и познати, както и към всички съпричастни хора да кръводарят безвъзмездно, възможно най-скоро. Така ще помогнат на много нуждаещи се пациенти и ще се спасят животи. Всички здрави хора от 18- до 65-годишна възраст, които желаят да дарят кръв, може да го направят на бул. „Пещерско шосе“ 66, в кабинет номер 6, от понеделник до петък от 8:00 до 14:00 часа, без предварително записан час, както и в Районния център за трансфузионна хематология на бул. „България“ 234 Б, от понеделник до неделя от 8:00 до 18:00 часа, уточняват от УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив.

Кръвта е необходима в почти всички лечебни звена на най-голямата болница у нас, тъй като ежедневно се извършват множество операции, като много често се правят вливания на деца в отделението по детска онкохематология, припомнят от лечебното заведение.