На 12 април 1961 година, точно в 9.07 ч. (московско време), от космодрум в СССР стартира космическия кораб „Восток”, пилотиран от ст. лейтенант Юрий Алексеевич Гагарин. На 13-ата минута от старта корабът е изведен в орбита около Земята. Извършен е първият полет на човек в Космоса. Ето защо не е чудно, че точно на 12 април отбелязваме Деня на авиацията и космонавтиката. И тази година в Музея на авиацията в Крумово се бяха подготвили подобаващо за тази дата и представиха най—различни мероприятия. Програмата бе препълнена от сутринта, а интересът от страна на посетители, бе наистина голям. Първо те се отправиха към „Пътешествие в дълбокия Космос“ с Интерактивния център за наука и технологии „Техно Меджик Ленд“. На специална беседа бе разяснено кои са основните компоненти на една ракета, как можем да изстреляме ракета и да я върнем обратно, какви видове ракетно гориво са се използвали преди и сега и други подобни.
Темата за метеоритите също бе подробно засегната, както и за бъдещите полети в космоса. Посетителите бяха нетърпеливи да се срещнат с Татяна Иванова – младото момиче учи инженерна физика в Софийския университет и участва в проект за подготовка на астронавти.

Кулминацията в програмата на авиомузея, която разбира се очакваха с нетърпение най-малките посетители, бяха демонстрациите, представени от Интерактивния център за наука и технологии. Първо имаше изстрелване на ракети, след това огън, дим, демонстрации с течен азот и какво ли още не, което определено впечатли посетителите.

Подробен материал от Деня на авиацията и космонавтиката в авиомузея гледайте тази вечер в новинарските ни емисии от 19:30 и 22:00 ч., както и в рубриката „Тема от седмицата“.