На днешния Международен ден за защита на животните посетихме пловдивския приют за безстопанствени кучета. Тук има близо 100 четириноги, повечето от които, разбира се, не са от определена порода, но това не означава, че имат по-малко умения или качества, за да бъдат осиновени.

Топли, невинни очи ни посрещат в приюта за безстопанствени кучета в Пловдив днес. Неслучайно той се казва „Приятел завинаги“, тъй като приятелят, който срещнеш тук и приютиш в своя дом, ще ти е верен до живот.

Вратите на приюта винаги са отворени за посетители, в рамките на работното време, особено за такива, които желаят да осиновят куче. Но специално днешният Международен ден за защита на животните бе обявен за Ден на отворените врати в приюта с цел повече хора да го посетят, сподели с нас д-р Веселин Бекирски, управител на приюта и главен ветеринар тук.

В момента капацитетът на приюта е напълно запълнен. Тук има близо 100 бездомни животни, чакащи своите осиновители. Някои кучета са в приюта отскоро, други са от по-дълго време, тъй като по една или друга причина не са избрани от осиновители.

Разбрала за днешната инициатива, пловдивчанка, обичаща кучетата, посети приюта днес, макар че не бе сигурна дали ще има възможност да си вземе някое от животните тук, тъй като вече има куче вкъщи. Тя призова хората, който имат желание да се сдобият с домашен любимец, да не закупуват такъв, а да посетят приюта и да дадат дом на някое от бездомните животни.

Трябва да отбележим, че през изминалата година е отбелязан рекорд по осиновяване на четириноги от приюта – 250 кучета са намерили свои семейства, а от началото на 2022-ра също повече от 130 семейства са се сдобили с домашен любимец от тук.

В приюта може да бъде настанено ново животно, само ако друго бъде осиновено и съответно се освободи място. За да е още по-интересно за малките посетители, а защо не и за големите, днес се раздаваха безплатни комикси, като главният герой в тях е едно от най-красивите, достолепни и дружелюбни същества тук – кучето Дух.

Може би за всяко куче има подходящ стопанин. Някои казват, че ако те се срещнат, ще бъде като любов от пръв поглед. За да разберете дали вашият любимец се намира в приюта „Приятел завинаги“ край Пловдив, може да посетите мястото всеки ден, единствено през уикенда се работи с намалено работно време.