Делегация от Комисията по култура в Европейския Парламент е на посещение в Пловдив, като вчера се срещна с кмета Иван Тотев, за да се запознае с програмата на Пловдив, с  дейността на фондация „Пловдив 2019” и взе участие в дискусия в Дома на културата.

Комисията отговаря за програмата „Европейска столица на културата“, от която до момента са се възползвали 60 града. Членовете посещават всички столици два пъти годишно, за да разберат как се реализира заложеното в програмата, по какъв начин се изразходват средствата, променя ли се инфраструктурата и доколко гражданите са приобщени към културните инициативи и събития.

Евродепутатите се разходиха из квартала на творческите индустрии “Капана”, Античния театър и Малката базилика. Те се запознаха с проекта за Голямата епископска базилика, която е в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти. Разгледаха и изложбите, част от програмата на Европейска столица на културата – “Дим. Истории за тютюна”, и откритата експозиция за 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

На въпрос на журналисти дали има и какви са инструментите за влияние на Брюксел върху държавите членки относно опазването на недвижимото културно наследство, депутатите отговориха, че към този момент това е отговорност и задължение на местните власти.

„Опазването на недвижимото културно наследство е един от националните проблеми. Задача е на всяка страна членка да защитава наследството си по определеното законодателство”, коментира румънският евродепутат Мирча Диакону.

„Има държави с по-малко традиция и опит във възстановяването на недвижимо културно наследство. Важно е тогава гражданите да надигат глас и медиите да се месят. Не е лошо да има общоевропейски параметри за възстановяване на културно-историческо наследство. Трябва да има стандарти”, каза Силвия Коста от Италия.

„Градът ви вече няма да е същият след проекта „Европейска столица на културата”, коментира британката Джули Уорд. Безценното в ефекта от този проект е колективното доверие на гражданите. Той ще има един извънреден опит и много устойчиви връзки в бъдеще.Това, което Пловдив трябва да направи, е да осъзнае тази стъпка на промяната и да я използва и след 2019г.”.