С официална церемония днес от 21:00 часа в зала „Колодрума“ в Пловдив, ще бъде открито 21-вото Световното първенство по таекуон-до ITF. Над 1500 участници от 84 държави ще участват във всички възрастови групи – юноши, девойки, мъже, жени и ветерани. Състезателите ще мерят сили в дисциплините – спаринг, форма, специална техника, самозащита, като за първи път ще е включено пауър таекуон-до. В българския отбор са включени 68 състезатели, 14 от които са от пловдивския Армейски спортен таекуон-до клуб „Тракия“.

Състезанията ще се провеждат на седем ринга. В церемонията по откриването ще участват Биг Бенд „Пловдив“ и Арт Войс център. Състезанията започват в понеделник – 26 август, като входът за посетителите е безплатен.

Националният отбор на България по таекуон-до ITF ще бъде посланик на кампанията „Заедно срещу трафика на хора/WE SAY NO TO HUMAN TRAFFICKING“. Българската федерация по таекуон-до ITF и Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет обединяват усилия в организирането на кампанията, която цели превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

Инициативата има за цел да информира широка спортна общественост за престъплението трафик на хора, което би могло да допринесе значително за ранната идентификация на  риска от въвличане в престъплението.

„Причината, която ни провокира да подкрепим кампанията е големият брой българи – мъже, жени и деца, които попадат в капана на трафика на хора.  Трябва  да помогнем повече хора  да се информират и да сигнализират, ако виждат нещо подозрително и нередно, защото всеки може да стане жертва на това ужасно престъпление“, коментира президентът на Българската федерация Марио Богданов.

Според вицепрезидента на родната централа Костадин Димитров основна роля за възпитанието на подрастващите е положителният личен пример. „Нашата задача  е състезателите от националния отбор на България да бъдат достойни за подражание, като покажат, че са готови да поемат лична отговорност  за това да се информира обществеността и да се намали броят на пострадалите лица на едно от най-страшните престъпления на 21 век, а именно трафикът на хора“, заяви Костадин Димитров.

„Нашата подкрепа и ангажираност се изразява и в това, че по време на Световното първенство състезателите ще носят тениски със слогън We say NO to human trafficking, който ще виждат всички участници и присъстващи. Видеоклипът, рекламиращ домакинството на България  също завършва с това послание“, съобщи треньорът на националния ни тим Тодор Козлодеров.