От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, за участие в изборите на 9-ти юни  – за членове на Европейския парламент от България, както и за избор на ново Народно събрание. Приемането на заявления за регистрация в ЦИК ще приключи в 17:00 часа на 24-ти април 2024г. Към заявлението трябва да се представи и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за съответния вид избор. В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи само един такъв списък.

На 13-ти април в Областна администрация – Провдив се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно избор на състав на Районните избирателни комисии за 16-ти и 17-ти избирателен район – Пловдив и Пловдив област. След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата и на двете избирателни комисии, документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение. Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са шест – председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата най-вероятно ще са  разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 3 места за ПП „Движение за права и свободи“, 2 места за ПП „Възраждане“ и  Коалиция „БСП за България“, и 1 място за ПП „ Има такъв народ“.