Пловдив е един от градовете, където тази седмица учениците преминаха на ротационен принцип – така част от тях отново останаха вкъщи, за да се обучават в онлайн среда. Как се отразява обучението от разстояние на децата, особено на тези, които имат доста практически уроци, проверихме в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град. Тук преди 5 години се открива паралелка, като записаните в нея я ще придобият професия танцьор след завършване на средното си образование. Тяхната специалност е „Български танци“, уникална по рода си за територията на цяла пловдивска област. Разбираемо е, че при учениците от тази специалност е доста важно занятията да се провеждат присъствено спрямо голямата практическа част на обучението им. В момента те са 12-ти клас, така че поне засега имат късмет, тъй като  ще присъстват в училище. А това за тях е особено важно, споделиха с нас зрелостниците. Не само че е трудно да се изучават танци през компютъра, но  учениците ще трябва да положат и специален изпит в края на последната си учебна година, което предполага, че те трябва да са много добре подготвени по специалните им премети.

Боян Алексиев преподава на тези ученици още от постъпването им в пловдивското училище. Според него подготовката неминуемо е много по-добре да се извършва на място в училище, а не от разстояние. Освен всичко останало, тази година пловдивското СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ отбелязва 50-годишен юбилей и по този повод за месец май се подготвя голям спектакъл с дейното участие на танцьорите.

Така дванайсетокласниците се надяват, че ще учат присъствено колкото се може повече време от оставащото им такова да края на учебната година. Повече от срещата ни с тях и преподавателят и хореограф Боян Алексиев очаквайте в предаването „На работа“.