На Йордановден в с. Болярци бе спазен обичай на повече от век. Млади момчета „мяукат“ в къщите на момите в селото, които ги даряват с торта или с други сладкиши, баници, питки, приготвени от тях самите. Тези храни обаче не са за всички, а само за избраника на момичето.

„Две, три, четири, мяу“ – подобни възгласи звучаха в съботния ден в с. Болярци. На 6-ти януари години наред в селото се провежда обичаят „мяукане“. Колоритното му име не означава, че той се извършва на шега, а напротив. По този начин в миналото момчетата, ергени, са посещавали момичетата в селото, които от своя страна са имали възможност да покажат към кого изпитват симпатия. Младежите сега демонстрираха, че традицията е жива и те я спазват с голямо желание.

Всъщност ритуалът се провежда няколко дни. Още на 4-ти януари групата от т.нар. котараци посещават къщите на неомъжените момичета и ги предупреждават, че трябва да ги очакват два дни по-късно с приготвени от тях торта, питка или друго, което умеят.

Много от по-възрастните хора споделиха с нас с носталгия по миналото, как те самите са участвали в ритуала, как се е спазвал той тогава и колко пъти са се включвали в него. И тогава, и сега, след като момчетата преминаха през къщите с моми в селото,  всички се хванаха на кръшно хоро.