Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Капсула на времето представя за идните поколения Пловдив през 2019 г.

„Пазете и обичайте града ни, както ние го правим“ –това е личното послание на кмета на Пловдив Иван Тотев, поставено в Капсулата на времето, която днес бе положена в най-ниската точка на Римския форум, намиращ се на Централния площад в града. Кметът лично запечата капсулата, след което я постави в мястото, където тя би трябвало тя да остане стотици, а защо не и хиляди години. Разбира се освен личното послание в капсулата има и много друга информация, както за града през 2019 г., така и за самаата реконструкция на площада и за хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите. В капсулата има още почетен плакет на Пловдив, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод избора на Пловдив за Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античният театър, карта на Пловдив, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

Всички материали в капсулата са много трайни. Тя е херметически затворена, в нея не може да влиза въздух, за да се запази съдържанието й максимално дълго. Самата капсула е изработена от специална сплав, от която се правят снаряди. Текстовете пък са напечатани на полимерна хартия, уточни директорът на Историческия музей в града Стефан Шивачев, който посочи, че тази хартия следва да остане неразградима за 100 и повече години.
Това не е първата капсула на времето за Пловдив – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на Централните хали, както и под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян.
А Тотев отбеляза и че инициативата се извършва на самия финал на реконструкцията на пл. „Централен“, която реконструкция е втората за последните 60 години и 5-та, въобще известна за Римския форум.

Сега предстои мястото, където бе поставена капсулата на времето, да се обозначи с плоча с надпис.

Exit mobile version