Горският пожар над селата Югово и Нареченски бани през изминалото лято наистина бе доста сериозен. Вероятно само адекватните и бързи действия от страна на пожарникари, военни, служители на горските стопанства и доброволци спомогнаха положението да не излезе извън контрол и да не се стигне до навлизане на пламъците в близките населени места. Един от доброволците, участвал от сутрин до вечер в гасителните действия и оказвал съдействие на служителите на пожарната е кметът на с. Нареченски бани Димитър Бакалски. Ето защо на тазгодишната церемония „Пожарникар на годината“ на областно ниво Бакалски получи специална награда за участието му в потушаването на огромния пожар, разразил се през месец август.

статуетка
статуетка

Пожарът продължи няколко седмици, като и след това на места се извиваше пушек, поради което бе под постоянно наблюдение. Още в началото той бързо се разпространяваше във всички посоки на труднодостъпния терен. За да може да подава адекватна информация за развитието на стихията, Бакалски използва дрон. С такова устройство си служиха и от асеновградската районна служба „ПБЗН“. От там неведнъж са споменавали каква помощ са оказали доброволците при овладяването на сложния пожар.

Димитър Бакалски отговаря за селата Нареченски бани, Наречен и Косово. Той е трети мандат кмет на тези населени места и е добре подготвен при настъпване на пожар – има сертификат за изкаран курс по пожарна безопасност, а в кметството има стая, оборудвана с неща от първа необходимост за потушаване на пожари.

Бакалски няма да забрави деня, в който е получил статуетката от РД ПБЗН – Пловдив, тъй като точно в този ден той е станал дядо за втори път. Скоро кметът на с. Нареченски бани очаква и трето внуче. Така годината за него започва повече от позитивно.