Най-добро домашно вино - реколта 2021 г.
Най-добро домашно вино - реколта 2021 г.

Традиционно ритуалът по зарязването на лозите в Куклен на 1-ви февруари е съпътстван от награждаването на победителите в конкурса за най-добро домашно вино. Тази година обаче подобна церемония не се състоя, заради противоепидемичните мерки в страната. Разбира се денят на лозаря и винаря бе отбелязан подобаващо в града и конкурс имаше, макар и без официална част.

Общо 25 проби на червени, бели и розе вина бяха предоставени и оценени от професионален дегустатор. От Община Куклен обявиха победителите:

При белите вина на 3-то място се класира Йордан Гечев с мускат „Отонел“, на второ – Костадин Павлов от Гълъбово с „Юни Блан“, а Минко Божков, който миналата година бе втори в конкурса, сега грабна първото място и награда 20-литрово буре за неговото най-добро домашно бяло вино от сорта „Карловски мискет“.

При червените вина Ремзи Бошнак стана трети, втори – Минко Божков, а първото място тук спечели червеното вино на Петко Горев.

За вино Розе трето място спечели Димитър Апостолов с „Рубин“, второ – Ремзи Бошнак с „Каберне“, а първото място и тук, както при белите вина, спечели Минко Божков с „Каберне Фран“.

От Община Куклен уточниха, че наградата за първо място е 20-литрово буре, за второ – спиртомер, а професионална лозарска ножица са получили заелите трето място.