Всяка година, покрай Трифон Зарезан, в Куклен се провежда конкурс за най-добро домашно вино. Той е част от акцентите при отбелязването на празника на виното в града. Обикновено след зарязването на лозите, се обявяват и победителите в пивкия конкурс. Сега от Общината- организатор на надпреварата, припомнят, че в конкурса да участват производители на бели и червени вина, както и на вино розе, от миналогодишна реколта. „Вината да бъдат бистри и предоставени в стъклени винени бутилки. Производителите могат да участват само със собствено производство и задължително трябва да посочат вида вино, сорта или сортовете, от които е произведено виното“, допълват от Община Куклен с уточнението, че проби от вината трябва да бъдат предоставени най-късно до 27.-ми януари, след което най-доброто домашно вино ще бъде отличено с помощта на професионална дегустационна комисия.
Наградата за първо място е дъбово буре, за второ – спиртомер, а професионална лозарска ножица ще получи застаналият на трета позиция в съответната категория.
Иначе тържественият водосвет и зарязването на лозите край Куклен са планирани да започнат в 10:30 ч. навръх празника Трифон Зарезан на 1-ви февруари.
„След тригодишно прекъсване заради Ковид- пандемията, тази година община Куклен възстановява традицията за масово отбелязване на Трифон Зарезан с хора, песни и танци и по едно „Наздраве“ с чаша хубаво домашно червено вино“, казват още от Общината. По обяд в местен ресторант ще бъдат обявени и наградени майсторите винари, които следва да заявят своето участие в конкурса в сградата на Общинска администрация – Куклен в рамките на споменатия срок.