Според народните традиции, на Тодоровден се провеждат т.нар. кушии или конни надбягвания. За поредна година в конната база край асеновградското село Долнослав празникът бе почетен подобаващо, като всички присъстващи очакваха с нетърпение да наблюдават състезанията с коне. Преди те да започнат, архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев извърши водосвет, благослови всички коне, техните ездачи и стотиците хора, дошли в базата в топлия пролетен ден. На празника присъства и кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Така се пристъпи към старта на надбягването на хълма над базата. Ездачите не бяха много, но се впуснаха в истинска надпревара. Тук отново бе и миналогодишният победител – Димитър от с. Дълбок извор с кобилата Пепа, която и този път бе сред най-бързите коне. След състезанието, част от участниците в него се отправиха към параклис „Св. Тодор“, а всички останали се върнаха в конната база, където яздиха коне или просто се снимаха с тях.

Повече от Тодоровден край с. Долнослав, гледайте в новинарската ни емисия в понеделник, 25-ти март, от 19:30 ч. и 22:00 ч.