Вчера в Първомай се ражда бебе, което се оказва, с дихателни проблеми. Налага се то да бъде транспортирано спешно до Пловдив! От там веднага изпращат линейката, осигурена от кампанията „КапачкиЗаБъдеще“.

Около 5 ч. сутринта вера в координационния център на спешна медицинска помощ постъпва сигнал от родилното отделение в Първомай за новородено бебе, имащо проблеми с дишането. Съответно то трябва да се транспортира до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. За случката разказва от първо лице Лазар Радков, организатор на кампанията „Капачки за бъдеще“, който в този момент е на смяна в пловдивската спешна помощ. „На минута 24 вече бяхме в родилното отделение в Първомай и заварихме малкото човече в кувьоза, който дарихме на отделението през 2019 г. Нямаме време за губене! Качихме бебенцето в транспортния кувьоз“, споделя Радков. Парамедикът Иван Лесов пуска кислород на детето, помага педиатъра д-р Хаджиев, анестезиолога д-р Кериков и медицинската сестра Николова. Всичко е готово и се потегля обратно към Пловдив.
„Час и двадесет минути след тръгването ни от ЦСМП ПЛОВДИВ, бебенцето беше пристигнало успешно в УМБАЛ св. Георги, неонатолозите го бяха поели, ние се бяхме прегърнали с медиците от Първомай и си бяхме пожелали да се виждаме само по подобни положителни поводи“, добавя Лазар Радков.
Припомняме, че благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще“ редица болници в страната, сред които и асеновградската, получиха нови кувьози. Има осигурени и няколко ноенатални линейки, които, както показва последният случай, спасяват животи.