„Любов в пощенски плик” – това интригуващо заглавие е наименованието на интересна изложба, която бе открита в Регионален исторически музей – Пловдив навръх Деня на влюбените. Чии писма представя изложбата, какво още включва тя и колко време ще остане в музея, разказа пред нашата камера неговият директор Стоян Иванов.

Да напишеш любовни послания в писмо има неповторим чар и много по-различно въздействие, в сравнение със съвременните начини на кореспонденция. И ако преди време е било нормално обясненията в любов да се споделят по този начин, сега, това, че любовните писма не са често срещана практика, буди носталгия и се оприличава като изключително романтичен жест. Ето защо изложбата „Любов в пощенски плик” се радва на силен интерес от страна на посетителите на пловдивския Исторически музей, още от нейното откриване на 14-ти февруари.

Особено интересна е кореспонденцията между Найден Геров и неговата годеница Мария Пулиева. 35-годишният Геров пристига в Пловдив през 1857 г. Тогава той е още ерген. Обичайна практика при подобни случаи през тези години е близки хора да се заемат със сватосването. В случая с тази задача се заемат братята Евлоги и Христо Георгиеви – негови близки приятели. Те избират първата си братовчедка Мария Пулиева за невеста на своя приятел. В продължение на няколко месеца се води кореспонденция, както между Найден Геров и Евлоги Георгиев, така и между Геров и бъдещата му съпруга Мария.

Акцент в изложбата са писмата на семейство Герови, но не по-малко интригуваща е кореспонденцията на френски език между подполковник Страти Гешев и неговата съпруга – белгийката Клементина. Подполковникът често отсъства от вкъщи, заради военните му задължения. Винаги завършва писмата до своята любима с думите „милиони целувки“ или „милиарди целувки“, не пропусна да отбележи директорът на РИМ-Пловдив Стоян Иванов.

А тъй като в един пощенски плик може да има не само писма, но и картички, една от витрините на тематичната изложба съдържа именно такива. В богатия фонд на Исторически музей-Пловдив се съхраняват картички от началото на 20-ти век. За първи път голяма част от тях, на могат да бъдат разгледани от посетителите.
Самата изложба „Любов в пощенски плик” бе открита на 14-ти февруари и ще остане във витрините на музея 3 месеца – до 14-ти май.

Повече – гледайте тази вечер в новинарската ни емисия!