През далечната 1857 г. в с. Яврово е построен храмът, носещ името на Св. Богородица. На днешния празник, на който Православната църква отбелязва рождество на Божията майка, този храм празнува и своята годишнина. Повече от век и половина църквата в селото събира на едно място миряните, идващи тук, за да запалят свещ и да отправят своите молитви. Историята, свързана със създаването на църквата, разказа за ТВ САТ КОМ енорийският свещеник отец Костадин. Той посочи, че на мястото, на което се намира храмът, е намерена икона. Междувременно човек е сънувал, че именно това е мястото, на което трябва да бъде издигната църква в прослава на Богородица и малко по-късно тя става факт.

Днес, на т.нар. „Малка Богородица“, но иначе  на този голям християнски празник, в явровския храм бе отслужена света литургия, водена от Знеполския епископ Арсений, в съслужие с архимандрит Максим, който сподели с всички, присъстващи в храма, житието, разказващо как дълго време Йоаким и Ана нямали деца, докато почти на преклонна възраст молитвите им били чути и те станали родители на Пресвета Богородица. В богослужението участва и архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, както и още асеновградски свещеници.

Знеполският епископ Арсений отправи призив към всички, да се направи подарък на Божията майка, като бъдем по-добри, по-смирени, помагащи един на друг и показващи добрия пример на децата си. На празничното богослужение, както винаги, присъстваха кметът на Куклен Мария Белчева, председателят на общинския съвет Елена Филева и кметският наместник на с. Яврово Любляна Ринкова, за което бяха поздравени от владиката.

Всички присъстващи излязоха и в двора на църквата, където бе извършен водосвет.
След това бе осветена и богатата празнична трапеза, всички храни, които бяха раздадени и разбира се горещият курбан, който стопли всички в хладния есенен ден в планинското селце.

Подробен материал от празника в с. Яврово, очаквайте тази вечер в новинарската ни емисия, както и в предаването „През дверите на православието“.