Баба Марта, Пижо и Пенда зарадваха населението на община Куклен. Първият ден на месец март започна в Куклен с много настроение, усмивки и приятни изненади. Деца от ДГ „Приятели”, ученици от СУ”Отец Паисий”, възпитаници на “Каритас“ посетиха ръководството на общината, общински съветници и служители в администрацията. Те се обединиха в отбелязването на деня, посветен на традиционния символ –мартеницата, която обединява всички българи по света.
Кметът на Куклен Мария Белчева пожела здраве, щастие и радост на мартенските гости, които я закичиха с украшения в бяло и червено. С греещи усмивки и истинска детска невинност, те също наричаха за здраве и щастие, с което плениха цялата администрация на Куклен. „Празникът на мартениците е уникален за България и трябва да се гордеем с него, да го почитаме и уважаваме“, добави още Мария Белчева.
В селата от общината бе спазен още един обичай, свързан с 1-ви март. Жители на село Добралък запалиха сметта от дворовете си и прескачайки жаравата гонеха злите мисли и злите сили от живота и домовете си. Мартенски украси зарадваха хората в селата Яврово и Цар Калоян.  Мартениците могат да се носят до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25-ти март, Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовица, кукувица или на цъфнало дърво. Традицията повелява още мартеницата да се завърже на плодно дърво, за да е по-богата реколтата от него.

Снимки: Община Куклен