Мащабни ремонтни дейности текат в момента край няколко язовира в асеновградска община. Работи се по язовирните стени на водоемите, намиращи се в землищата на селата Патриарх Евтимово, Мулдава и Тополово. Как протича ремонта край язовира в с. Мулдава провери днес наш екип. Тук се работи вече няколко месеца и до момента е свършено доста, но и остава не по-малко работа. Петко Янев е един от работниците на обекта. Той се грижи за посипването с пръст на поставените еко клетки. Те са положени с цел възпрепятстване свличането на земна маса покрай язовирната стена. Върху заравнената вече част се засява и райграс, а от другата част на стената се нареждат камъни.

Пазач на водното съоръжение вече 10 години е Ангел Рангелов. Той сподели, че не помни тук да е извършван толкова мащабен ремонт.

А на този етап са завършени ремонтните дейности по язовирните стени на част от язовирите на територията на община Асеновград. От управата съобщиха, че техни експерти са извършили регулярна есенна проверка за техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Уточнява се, че на язовирите, на които има ремонти, водата е източена или се намират на ниво „мъртъв обем“. Казва се още, че „в резултат на липсата на валежи през летния сезон, има много свободен обем в проверените водни басейни. Така, без проблем се поема падналото количество дъжд.“ Предприети са всички мерки за наблюдение и контрол на нивото на водата и съответно няма опасност от преливане.
Общо 19 са язовирите, които се водят на отчет и са под контрол на Община Асеновград. Четири от тях са дадени на концесия, а други осем – под наем. Съгласно решение на Общинския съвет в града през последната година на държавното предприятие за стопанисване и управление на язовирите са предадени или дарени шест язовира.