Пътят Асеновград-Първомай е изключително натоварен, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Неговото състояние постоянно се влошава. Периодично Ви показваме множеството дупки по трасето, липсата на маркировка и други подобни и съответно изпращаме въпроси до Агенция “Пътна инфраструктура“ – кога този път ще бъде основно ремонтиран. В края на изминалия месец се срещнахме и с жители на с. Козаново, които разказаха за честите пътни инциденти в района и обявиха, че ще предприемат протестни действия и затваряне на пътя, ако не се вземат незабавни мерки за неговото рехабилитиране.
За съжаление този път взе и своя жертва – снощи, малко преди 21 ч., на тел. 112 постъпва сигнал за лек автомобил, претърпял произшествие между Козаново и Асеновград. Колата се блъска в крайпътно дърво и пропада в отводнителен канал в близост до разклона за 40-те извора. Екип на Спешна медицинска помощ констатира смъртта на водача на моторното превозно средство, който е едва на 29 години. Неговият спътник, който е на същата възраст, веднага е транспортиран в болница с опасност за живота. От МВР заявяват, че местопроизшествието е посетено и запазено от служители на Районно управление- Асеновград, извършен е оглед на мястото. Посочва се, че по случая е образувано досъдебно производство, както и че причините и обстоятелствата, довели до тежкия инцидент, се изясняват. Така към момента не е ясно дали състоянието на пътя е допринесло за катастрофата. Факт е обаче , че в края на ноември АПИ разпореди да бъде извършено незабавно изкърпване на този път, тъй като заради липса на финансиране и поради това, че той се използва за обходен маршрут при обновяването на пътя за Кърджали, тук на този етап няма да се извършват основни ремонтни дейности. Факт е и че липсва каквато и да е пътна маркировка или предпазни мантинели. Действително днес видяхме, че има запълнени дупки по трасето, но те засега са само на част от него и съответно повечето от огромните ями все още са налице.
Междувременно днес кметът на Асеновград д-р Христо Грудев коментира че всъщност има осигурен финансов ресурс, но тук ремонтът се бави именно заради необходимостта от обход. Градоначалникът посочи и че са проведени разговори с пътната агенция и ВиК да се подмени и подземната инфраструктура и когато се положи новият асфалт да има по-малко аварии и по-малко разкопаване на обновеното трасе.