Множество хора се стекоха днес към Музея на авиацията в Крумово. Родители с деца, групи от детски градини и училища, посетиха авиомузея навръх Международния ден на авиацията и космонавтиката, който ежегодно се отбелязва на 12-ти април.

Посетителите на музея можеха да разгледат специално подготвените тематични изложби или да изслушат двете лекции, посветени на бъдещите посещения на човечеството на Марс и космическите прибори „Люлин“. Лекциите се провеждаха вътре в лекционната зала, където посетителите освен да разгледат експонатите, можеха да изслушат и увлекателните разкази за места, далеч от нашето ежедневие.

Малко преди обяд в музея пристигна и основната атракция днес – моно-жироскопът, който можеше да бъде изпробван от всеки, който пожела, стига той да бе над 12 години и по-малко от 120 кг. Атракцион като този, чрез който всеки може да усети как преминават част от тренировките на бъдещите космонавти, е единственият по рода си, произведен у нас. Негов създател е Руслан Терзиев от Кърджали.

Ние не бяхме сред смелчаците, осмелили се да изпробват атрактивното съоръжение, но те не бяха никак малко. Особено заинтригувани от моно-жироскопа бяха младежите, посетили музея днес. Все пак космосът е за смелите и за да се подготви един астронавт е нужно много повече от тренировките на подобни уреди. Но се надяваме се, че будните млади хора ще бъдат заинтригувани от подобни преживявания, за да пожелаят самите те някой ден наистина да се отправят към звездите.