И тази година, ден преди настъпването на големия християнски празник Кръстовден, на Кръстова гора се събраха множество вярващи, решени да останат тази вечер в чудотворната местност, известна с лечебната си сила, особено в нощта срещу 14-ти септември.

Пловдивският Митрополит Николай пристигна в светата обител в следобедните часове, за да оглави празничните богослужения. Той бе посрещнат радушно от миряните, като от своя страна им даде своята благословия.

Хората, прекарали тук нощта под открито небе при предишни години, споделят, че се зареждат с необикновена енергия. Не липсват и такива, които казват, че съкровените им желанията след това са се сбъднали.

Вярва се, че на Кръстова гора се намира парче от Христовия кръст. Това е и една от причините вярата на тези, които посещават местността, да е толкова голяма. Според преданията частицата от Светия кръст се намира на върха на хълма с параклисите. Ето защо едно от местата тук, които задължително се посещават, е точно този връх, където се издига близо 100-килограмов метален кръст. Пред него миряните се молят и по време на празника винаги се извиват опашки.

Подробен материал за посрещането на Кръстовден на Кръстова гора очаквайте в предаването „През дверите на православието“.