От началото на ноември до края на месеца се провежда традиционната акция „Зима“. Както винаги, тя протича на няколко етапа. През първите 10 дни тече кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, малогабаритна селскостопанска техника и др. Полицейските служители ще проверяват оборудването и задължителните светлоотразителни елементи на тези превозни средства.

Между 11 и 20 ноември е времето за кампанията „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Тук се обръща внимание на превенцията над поведението на пешеходците, пътниците и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците и спрямо всички нарушители ще се прилага нулева толерантност, казват от МВР. От полицията уточняват, че контролът ще бъде насочен към спазване от страна на пешеходците на правилата за безопасно пресичане на пътното платно; ще се следи за пътници, пътуващи в нарушение на Закона за движение по пътищата или създаващи предпоставки за произшествия; служителите на реда ще наблюдават за отнемането на предимството на пешеходците от страна на водачите на пътя.

И за последната седмица на ноември е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите и техническата изправност на управляваните от тях моторни превозни средства. В рамките на тази седмица влиза Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП, 21 ноември. Той ще бъде отбелязан и в храмовете на всички официални религии в страната, уточняват от МВР.

На сайта на ОДМВР – Пловдив може да бъде открита Статистическа информация за пътнотранспортната обстановка на обслужваната територия, както и практически препоръки на Пътна полиция за безопасно пътуване през зимата.