С Награда „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализиран през изминалата 2017 година. От Общинската администрация напомнят, че все ощеима време да бъдат направени предложения за удостояване с наградата. Те ще се приемат до 17.00 часа на 16 април 2018 г., понеделник, и могат да бъдат внесени от името на културни институти, образователни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица. Предложенията се изготвят по образец и се подават в деловодството на Община Пловдив (пл.“Ст. Стамболов“№1) с кореспондент „Дирекция „Култура и културно наследство“. Трябва да се уточни, че образецът на предложението, заедно със Статута, може да се получи от дирекция „Култура и културно наследство“ на адрес: Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ № 15, ет. 4 или да се изтегли от официалната страница на Община Пловдив: www.plovdiv.bg.
Тържествената церемония за връчване на Награда „Пловдив“ще се състои на 23 май 2018 г. , сряда, от 18.30 часа в голямата зрителна зала на Дома на културата „Борис Христов“. По традиция това събитие винаги се осъществява в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев връчва отличието на творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година в 10 раздела: Художествена литература; Художествен превод; Журналистика; Архитектура; Музика; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Културно наследство и съхраняване на паметта и Произведение на изкуството, предназначено за деца.
Входът за церемонията за удостояване с „Награда „Пловдив“ е свободен.