За друг притеснителен момент научи телевизия ТВ САТ КОМ по време на протеста в с. Червен. На място бе представител на Археологическия музей в Пловдив във връзка с грубо нарушаване на археологически пластове при каптажа, целящ подобряване на водоснабдяването на няколко асеновградски села. Каква е причината за погазването на храмов комплекс отпреди няколко епохи и разпиляването на културни ценности?

Росица Миткова завежда фонд „Праистория“ в Регионален археологически музей – Пловдив. Тя бе в с. Червен през вчерашния ден във връзка със сигнал за незаконни изкопи в района на селищна могила Долнослав. Смята се, че те са извършени във връзка с дренажа, направен съвсем наскоро, който цели осигуряване на допълнително водоснабдяване на селата в района. Миткова сподели с нас, че на мястото е открито голямо количество керамика от различни епохи. Предстои разпилените находки да бъдат изследвани и датирани. Намерени са дори и кости, които също ще бъдат подложени на изследвания, за да се прецени дали има разрушаване и на гробове. Най-важното в случая обаче е, че извършеното не е поправимо, категорична е служителката на музея. Така предстои да се разбере кой е виновен за разрушаването на културната ценност.

Потърсихме и очакваме становището на Община Асеновград по случая, за да разберем спазен ли е законът при конкретните изкопни работи и ако не – кой ще понесе отговорността.