sdr

Областният управител на Пловдив се срещна с ръководствата на Районните избирателни комисии за града и областта във връзка с предстоящите избори за народни представители на 2-ри април. По време на срещите стана ясно, че в нощта на вота комисиите ще обработват изборните документите отново в две палати на Международния панаир.

„Целта на разговорите бе да обсъдим подготовката на вота и да създадем ясна координация. Освен това коментирахме процеса по избор на зали за двете комисии, в които ще се обработват протоколите от СИК в нощта на изборите“. Това заяви областният управител Ангел Стоев, след работните срещи с 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. От областната администрация предложиха преброяването на изборните резултати да се осъществи отново в палатите на Международния панаир, бе решено във втора палата да бъде настанена 16 РИК, а в единадесета – 17 РИК.
И от двете комисии обаче заявиха, че заради комбинираното гласуване с машини и с хартиени бюлетини, за обработката на материалите ще е нужно повече време. Бе споменато и че има неуредица с възнаграждението на техническите сътрудници в нощта на изборите – тяхното заплащане, за разлика от членовете на СИК, не е актуализирано, въпреки че сега работата ще бъде двойно повече. Областният управител се ангажира веднага да се подготви писмо до ЦИК и да се разговаря с другите областни управители, за да се реши този въпрос.
Иначе възнагражденията на РИК и на СИК вече са определени. За членовете на РИК в изборни райони с до 400 секции те са между 1500 и 1700 лева, а с над 400 секции достигат 1850 лева месечно, за членовете на СИК възнаграждението е еднократно и е между 195 лв. и 250 лева. Членовете на СИК извън страната пък ще получат същите възнаграждения, но във евро:

Месечно възнаграждение на членовете на РИК:
*с до 400 секции:

Председател – 1700 лева

Заместник-председател – 1615 лева

Секретар – 1615 лева

Член – 1530 лева

* с над 400 секции:

Председател – 1850 лева

Заместник-председател – 1750 лева

Секретар – 1750 лева

Член – 1600 лева

 

Възнаграждение на членовете на СИК:
Председател – 250 лева

Заместник-председател – 225 лева

Секретар – 225 лева

Член – 195 лева

 

Възнаграждение на членовете на СИК извън страната:

Председател – 250 евро

Заместник-председател – 225 евро

Секретар – 225 евро

Член – 195 евро

А 16 и 17 РИК предстои да организират провеждането на обученията на членовете на СИК. Все още не е взето решение дали тези обучения ще са онлайн или ще са присъствени.