От днес, 27-ми юни, започва празникът на мюсюлманите Курбан Байрам. Честванията продължават няколко дни – до 1-ви юли,, като са свързани с посещаване на близки и роднини, песни, танци и разбира се – събиране на бонбони от децата.

В асеновградското село Стоево първият ден от празника винаги се отбелязва тържествено. От рано сутринта улиците тук бяха препълнени с хора и най-вече – с деца, носещи торби в ръка, които предстоеше да бъдат напълнени с бонбони. Вс селото се е оформила традиция всички да се събират на центъра, за да споделят празника заедно и да почерпят най-малките с лакомства. Преди да се пристъпи към раздаването на сладките неща обаче бе подготвена и програма с участие на деца от Стоево, които представи кметът Айше Мехмед и поздрави всички присъстващи, като благодари специално на Халиме Метух, която работи в библиотеката в селото и е помогнала на децата за програмата. За децата, участващи в нея, бяха подготвени специални подаръци.

Последва един от акцентите на този празник – събирането на бонбони. Организацията в селото е такава, че носещите бонбони се нареждат в редица, а децата преминават покрай всеки един от тях, за да получат от сладките. Опашката от малчугани не бе никак малка, но и раздаващите бонбони също бяха доста. Така всички деца напълниха бързо своите чанти.