Областният оперативен щаб отменя грипната епидемия в Пловдивско от четвъртък. „Анализът на РЗИ-Пловдив сочи сериозен спад на заболеваемостта, което ни позволява да съкратим превантивните мерки“, заяви днес областният управител Ангел Стоев след проведеното заседание на щаба.

„Осреднените данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на Пловдивска област сочат сериозен спад във всички възрастови групи, което ни дава основание да съкратим срока на грипната епидемия. Превантивните мерки падат от 9 февруари“, това съобщи областният управител Ангел Стоев след проведеното съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.
Бе оповестено, че има спад на заболеваемостта, както при децата, така и при възрастните над 65 години. От пловдивското РЗИ заявиха, че това се дължи на предприетите от щаба адекватни и навременни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания.
Решено е, че вече не е необходимо да се задържат прегледите на здравите бременни жени и деца, както и задължителните имунизации. Особено след като общопрактикуващите лекари също отчитат сериозен спад на болните. Така мерките отпадат от четвъртък, въпреки че епидемията бе обявена до 10-ти, в петък.
По данни на ръководителя на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ към днешна дата при тях има само десет пациенти с ковид и четирима с грип тип „А“, т.е. заболяванията протичат без сериозни усложнения и нужда от болнично лечение.
Все пак се препоръчва противоепидемичните мерки, отнасящи се до детските заведения, да останат – провеждането на стриктен ежедневен филтър, връщане на болните деца, недопускане на работа на заболели лица от персонала, засилена текуща дезинфекция на повърхности и играчки и често проветряване на помещенията.