Село Яврово се оживи през вчерашния ден. Хора от близо и далеч бяха дошли, за да наблюдават традиционния обичай „Вдигане на куните“. Той се изпълнява винаги след Спасовден и е свързан с извеждане на иконите от местния храм „Св. Богородица“. Хората ги носят в ръцете си и с шествие се отправят към параклис „Св. Никола“. Тази година шествието бе предвождано от гайдари от гайдарски състав „Големите гайди“. Част от включилите се в него бяха облечени в народни носии. Тази традиция спазиха отново и кметският наместник на Яврово Любляна Ринкова, кметът на община Куклен Мария Белчева и председателят на Общински съвет-Куклен Ива Дичева.

След като шествието се върна обратно на центъра на селото, празникът продължи край читалището. На сцената бяха отправени приветствия към жителите и гостите на селото, последваха изяви на местни и гостуващи състави, сред които имаше и такива от Асеновград.

Всеки, който пожела, разгледа и изложба от плакати по филми и пиеси на Николай Хайтов. Тази година се навършват 105 години от рождението на писателя, който е родом от Яврово. Изложбата ще остане в читалището в селото около две седмици, сподели с нас Здравец Хайтов, синът на именития писател.

По време на празника бе осветена и осъвременената, автоматизирана камбана на църквата в планинското село. Тя бе обновена със средства от дарители и вече ще бие всеки ден в 8 ч. сутринта и в 16 ч. следобед.

 

Благодарение на дарителската кампания, бе обособена и беседка в близост до параклис „Св. Никола“.

Повече от празника може да научите в понеделник в новинарската ни емисия.