На 16-ти януари се навършват 146 години от Освобождението на Пловдив от османско владичество. Всяка година честването на този ден се извършва пред паметника на Капитан Бураго, приеман като освободител на града, но този път мястото бе сменено, заради ремонта в Дондуковата градина, където се намира монумента на руския командир. Така паметната дата бе отбелязана с програма пред паметника на Душо Хаджидеков – включил се дейно в революционните действия по пътя към Освобождението, съратник на Левски, участник в Априлското въстание, загинал трагично, попадайки в ръцете на башибозуците.

На честването присъстваха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон генерал-майор Явор Матеев и други представители на институции, на местната власт и граждани.

Слово произнесе д-р Стефан Шивачев, дългогодишен директор на Историческия музей в Пловдив, който сам определи думите си като по-различни от традиционните за този ден. Той акцентира върху приноса на българите за извоюването на Освобождението, сподели, че трябва да се говори истината, без да се изопачава, да се благодари за помощта от страна на Руската империя, но без нещата да се преекспонират.  „Ние, българите, сме достойни за своето Освобождение… истинската причина за руско-турската война е безпримерния подвиг и саможертва по време на Априлското въстание… Русия воюва, за да принуди Османската империя да изпълни решението на Великите сили за възстановяване на българската държава. В противен случай ще загуби градения в продължение на столетия авторитет сред балканските славяни.“

Тези думи на д-р Шивачев, както и споделеното от него за по-малкия брой загинали от руската армия от общоизвестната информация и това, че общата сума на финансовите задължения на българите към освободителите се равнява на 32 тона злато, доведоха до недоволство сред част от присъстващите на честването. Те дори репликираха и отправиха обидни думи към д-р Шивачев след края на неговото слово.

Все пак отбелязването на годишнината премина тържествено. Пред паметника на Душо Хаджидеков бяха поставени венци и цветя, присъстващите, с малки изключения, паднаха на колене в знак на почит към загиналите, прозвуча и българският химн.

Интервю с историка д-р Стефан Шивачев очаквайте по телевизия ТВ САТ КОМ.

А на 18-ти януари Асеновград ще отпразнува годишнината от своето Освобождение. Как ще протече честването тук и какви ще бъдат словата пред паметника на генерал-майор Виктор Дандевил, предстои да разберем.