Днес отбелязваме Трифон Зарезан по стар стил. На този ден в различни населени места на територията на община Асеновград се извършва ритуално зарязване на лозите. Наш екип гостува в с. Златовръх, където ритуалът бе спазен. Най-старият винар, присъстващ днес на лозовите масиви, в близост до селото, пръв отряза лозови пръчки – Александър Желязков е на 78 години, той има богат опит в зарязването на лозите, тъй като прави това вече 60 години, сподели самият той пред нашата камера.

На място пред лозята, както и върху самите лозови пръчки, се лееше вино, бе раздадена и питка за здраве и берекет на всички присъстващи, сред които разбира се имаше и други майстори винари и любители на виното от с. Златовръх. Те също се включиха в зарязването, пожелавайки по-добра реколта през настоящата година.

Така, след като лозите бяха зарязани, празничното настроение се пренесе на центъра в селото, където скарата пушеше, а виното и топлото мезе очакваха винарите и всички жители на Златовръх, решили да се включат в празненството.

Трифон Зарезан в с. Златовръх
Трифон Зарезан в с. Златовръх