Ръководствата и на двете Районни избирателни комисии в Пловдивска област – 16 и 17 РИК, ще бъдат определени от Централната избирателна комисия. Днес областният управител на област Пловдив Ангел Стоев проведе политически консултации за провеждането на изборите на 2 април 2023 г. За 16 РИК – Пловдив град не бе постигнат консенсус за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три – Коалиция „Продължаваме промяната“ предложиха Стоян Мемцов, ПП „Движение за права и свободи“ – Васил Петров, ПП „Възраждане“ – Виолета Костадинова. Все пак тук политическите формации се разбраха за председателското място – то ще е за Калоян Сухоруков от „ГЕРБ-СДС“. Той оглавяваше районната комисия на изборите за 47-ото Народно събрание. Нямаше единодушие обаче при избора на председател за 17 РИК-Област Пловдив. Постът ще определи ЦИК, след като днес бяха предложени две кандидатури: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а Коалиция „БСП за България“ – Ваня Костадинова, и между двамата не бе излъчен председател. За двете заместник-председателски места спор нямаше – те са съответно за кандидатите на Коалиция „Продължаваме промяната“ – Иван Кърчев и на „Възраждане“ – Сузана Николова.

„Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили“, уточняват от Областна управа, като припомнят:

„Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 2 места за ПП „Движение за права и свободи“, ПП „Възраждане“ и Коалиция „БСП за България“, по 1 място за Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Български възход“.“