През изминалите почивни дни в пловдивската полиция са получени два идентични сигнала за поискана левова равностойност срещу фалшива валута в областния град. „Според предварителната информация, клиент в игрална зала в район „Северен“ дал за обмен банкнота с номинал 500 евро. Междувременно същото направил и посетител в заложна къща в квартал „Столипиново“, но с банкнота от 50 евро“, посочват от МВР-Пловдив. Оттам добавят, че с полицейски заповеди са задържани двамата мъже съответно в Трето и Шесто районни управления. По случая са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 244 от НК, който гласи следното:

„Който в нарушение на установения ред изготвя, приема, придобива, пренася през границата на страната или превозва парични знаци с курс в страната или в чужбина или парични знаци, които все още не са емитирани, но са предназначени за пускане в обращение като законно платежно средство, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Който съзнателно прокара в обращение такива парични знаци, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

Към момента не се споменава за други фалшиви евробанкноти, открити в града. А за случая със задържаните нарушители е уведомена окръжната прокуратура.

  • Снимката е илюстративна