20 000 дръвчета ще бъдат раздадени в Пловдив тази събота. Инициативата отново е на Гората.бг, като целта е до 2025 г. да бъдат засадени 5 милиона дървета с помощта на доброволци.

Плодни, медоносни и паркови дръвчета ще раздават тази събота от 10:30 ч. на „Братската могила“ в Пловдив. От Гората.бг организират такава инициатива за пореден път в областния град. Планирано е да се предоставят безплатно 20 хил. дръвчета, за да има за всички, желаещи да засадят дръвче, които традиционно не са никак малко. Кайсии, сливи, дюли, ябълки, дива череша, орехи, паркови и медоносни люляци, липи, бряст, явор и медоносна акация са само част от видовете дръвчета, които са подготвени за хората от Пловдив и региона. „Ще продължим към голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.75 милиона“, казват организаторите.
Целта е страната, а в случая Пловдивска област, да бъде по-зелена, красива и чиста. Уточнява се, че повечето фиданки са между 40 см. и 130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Има и такива до 2 метра.
„Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа“, допълват от Гората.бг.
Важно уточнение е, че може да получите по колкото искате дръвчета – „10, 20, 50 или колкото можете да засадите“, но с участието си в кампанията всеки поема ангажимент да засади фиданките законно, на подходящи за дървесния вид места и разбира се – да не се продават предоставените дръвчета. Препоръчва се снимки и видео от събитието по раздаване и последващо засаждане да бъдат споделяни в социалните мрежи.