Никола Филипов е писател, публицист, краевед. Той пише от младежка възраст. Има над 600 журналистически материала в 30 наши и чуждестранни вестници и списания. Автор е на 12 различни по жанр и тематика книги: „Воден през вековете“, „Пленена душа“, „Как да икономисаме 30 процента електроенергия“, „Воденски манастир Св.Кирик“ и др. Книгата му „Що е то Лондон и що прави нашенецът там“ е претърпяла три издания и е преведена на английски език. Новата му книга, наскоро издадена в Англия е с показателното заглавие „Защо Брекзит ли? Ето защо!“ Под печат е и книгата „Не сади лозе големо“, съдържаща разкази, фейлетони и пътеписи.

За Никола Филипов житейското мото са думите на Веселин Ханчев- „ за да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори“.

Никола Филипов и неговото творчество бяха придставени от литературния критик Марин Кадиев, според когото писателят е художник по душа, с дълбоко чувство за историзъм, автор, който доставя с фактологията наслада.

Творецът- юбиляр беше поздравен от асеновградската рецитаторка Виктория Стефанова с негово стихотворение от стихосбирката му „Пленена душа”. Никола Филипов беше приветстван и от асеновградската поетеса Славка Ставрева, от Иван Стратев и други гости на събитието.

По повод 70- та си годишнина и за творческите успехи СНБП награди Никола Филипов с юбилеен медал.