„Вдигане на куните“ е най-големият празник, който отбелязват жителите на кукленското село Яврово. Празникът се чества повече от век и с годините традицията, свързана с него, не се забравя, а напротив – тя се развива, по-възрастните разказват за нея на по-младите и така един обичай се спазва поколения наред. Какво представлява той – след Спасовден, шествие с иконите от храм „Рождество на Света Богородица“ се отправя рано сутринта, след проведената литургия в църквата, към параклис „Св. Никола“.

Тази година се планира иконите ще бъдат изведени под звуците на гайди, които да ги съпроводят по целия път до параклиса. След богослужението там, всички участници в шествието, в което години наред се включва и кметът на община Куклен Мария Белчева, се отправят обратно към центъра на Яврово. Тук започват празненствата. И тази година ще има много изпълнения на сцената пред читалището. Празничният концерт следва да започне към 10:30 ч. Ще има различни игри и забавления, които организаторите от кметството и явровското НЧ „Пробуда 1923 г.“ засега пазят в тайна, за да изненадат жителите и гостите на празника.
По-специалното на тазгодишния празник е, че ще бъде открита осъвременената камбана към църквата в Яврово. Тя вече е автоматизирана, благодарение на дарители.
Тук отново ще присъства Здравец Хайтов – синът на известния български писател, родом от Яврово – Николай Хайтов. По време на празника ще се почете 105-та годишнина от рождението на автора, написал така известните „Диви разкази“.
ТВ САТ КОМ ще Ви покаже как ще протекат празничните мероприятия в китното планинско село и тази година.