Местността „Орешака“ се намира в близост до с. Златовръх, по-точно между селото и Араповския манастир. Там има имоти, които се използват от техните собственици с различна цел и за различни нужди. Кирил Кирев има 80 кошера в един от тях и от няколко години произвежда мед. Но преди седмица неговият пчелин става обект на посегателство – откраднати са тример и косачка, храна за пчелите, както и други дребни неща, а част от кошерите са преобърнати. През изминалата година в пчелина на Кирил също влизат крадци. Тогава кражбата е насочена конкретно към кошерите, но сега, според него, посегателството със сигурност не е дело на някой пчелар.
От пчелина липсват и предпазни средства за защита от ухапвания, но те по-скоро са използвани от крадците, за да се предпазят по време на грабежа, категоричен е потърпевшият. Това, че извършителите не са търсили специално пчеларски инвентар, проличава от това, че в района има и други посегателства. Липсва метална врата от имот в близост до пчелина. Потърпевш е и Рамадан Мюмюн, от чийто имот пък е открадната поливна система. Според всички потърпевши, най-ефективно в случая, за да се прекрати порочната практика, е да се постави видеонаблюдение – на входно-изходните точки на селото, както и край пътя за с. Стоево, който води и към въпросната местност.

Отправихме запитване към органите на реда относно грабежите. Получихме отговор, че се работи по досъдебно производство за кражба от пчелина и по предварителна проверка за кражба на елементи от поливна система от другия частен имот. Уточнява се, че все още извършителите не са установени.

Подробности може да научите тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 ч. и 22:00 ч.!