На 30-ти септември или следващият петък изтича срокът за изпълнение на проекта за обновяване на силно амортизирания път между Първомай и Асеновград. Малко преди крайната дата за приключване на работата обаче гледката в Козаново не подсказва за това. Тук все още има участъци пред домовете на хората, които са разкопани, труднопроходимо е и самото трасе. Положителното все пак е, че вече работата на ВиК дружеството тук приключи. Началникът на подразделението в Асеновград Иван Трайков сподели за ТВ САТ КОМ, че вътре в селото вече всичко е направено, през днешния ден са извършени последните дейности по подравняване на разкопаните участъци. Жителите на селото се оплакаха, че няколко дни са били без вода. По този въпрос от Вик-Асеновград уточниха, че спирането на водоподаването е било свързано с направата на връзки към напорния водопровод. Вчера е имало авария, но причината за нея е преминаването на тежки автомобили по отбивките, които чупят крановете.
А пътят между Козаново и Асеновград и Козаново и Първомай е асфалтиран вече от около месец. Тук все пак следва да бъдат направени още довършителни дейности, като мостът в близост до разклона за Араповския манастир. В рамките на самото село Козаново пък тепърва ще се работи по новия асфалт. ТВ САТ КОМ научи, че се водят преговори с АПИ относно асфалтирането на заравнените участъци след ВиК ремонтите, тъй като първоначално подмяната на тръби не е била част от проекта. Така дали до 30-ти септември пътят ще бъде официално открит, тепърва ще стане ясно.
Припомняме, че цялостният ремонт на пътя, на 28-километровата отсечка предвиждаше подмяна на пътната конструкция чрез технологията студено рециклиране, нови асфалтобетонови пластове, ремонт на 3 моста, подмяна на бордюри в населените места, профилиране на банкети, монтаж на еластични предпазни огради, нова хоризонтална маркировка и пътна сигнализация. Ремонтът стартира към края на месец май и е на стойност 31 млн. лв.