Проблемът с лошото състояние на пътя за Мулдавски манастир „Света Петка” се разисква вече доста години, като се търси решение за разрешаването му. Към момента Община Асеновград стартира процедура с Дирекция „Горско стопанство” за промяна на част от предназначението на терени по този път, като се иска да бъде осигурена необходимата ширина на пътното платно.
Дължината на отсечката от главния път по линията Асеновград – Кърджали до манастира е 3 километра. На този етап е асфалтиран участък от 500 метра, който е изграден преди 9 години – по време на предишния кметски мандат на Христо Грудев, припомнят от градската управа.

Целта на процедурата е отсечката да получи предназначение „път”. „Едва след това, предстои да поискаме финансиране от държавата за асфалтиране и полагане на водопровод по трасето. Необходимостта възниква, за да се осигури вода до манастира. Защото, ако това бе направено преди няколко години, последствията от пожара, може би, щяха да бъдат по-леки”, обяснява заместник-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров. Пътят е проектиран за движение на леки автомобили, но вече е компрометиран заради преминаването на камиони, превозващи материали от каменната кариера. Това налага да бъде рехабилитирана и тази 500-метрова отсечка, а с навлизането на територията на Дирекция „Горско стопанство” възниква необходимост от изграждане и на нови допълнителни съоръжения, като подпорни стени, например, допълва още Димитров.
Става ясно, че към момента има трасеровъчен план и самият проект предстои да бъде актуализиран.