За пореден път искат преместване на паметника на съветската армия в Пловдив, познат като „Альоша“, от Бунарджика. Предложението за преместване на монумента до края на годината, което отправиха от ПП-ДБ, не е сигурно дали ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет в Пловдив. Но вносителите му се надяват то да бъде включено в Дневния ред на 17-ти януари. Доводите за искането монументът да бъде премахнат гласят следното:

“Паметникът “Альоша”, както пловдивските поколения наричат монумента на върха на Бунарджика, се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив – особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура. “Альоша” е плод на времената, в които е построен. А и неговият мащаб и превес над другите паметници показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период.“

Предложението е паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство, което разбуни духовете около това как ще бъде преместен и най-вече съхраняван, в който и да е музей. Паметникът е висок над 17 метра и тежи няколко тона. Мястото, където той се намира, се посещава от множество туристи и пловдивчани през цялата година. Част от тези, които срещнахме край паметника през вчерашния ден, споделиха, че не подкрепят премахването на този или на който и да е друиг паметник у нас, тъй като така заличаваме историята си. Имаше и такива, които споделиха, че не одобряват паметника, но не са и за неговото премахване, а по-скоро биха желали да бъде променен или облицаван по някакъв начин.

Иначе вносителите на предложението за преместване на паметника „Альоша“ искат още и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около него. По техните думи в момента това пространство е занемарено и трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.