През пролетта миналата година стартира дългоочакваният ремонт на пътя Първомай-Асеновград. След като крайният срок за приключване на ремонтните дейности бе удължаван многократно, след протести на жители на населени места в района и обещания работата скоро да приключи, към днешна дата все още има много проблеми по трасето. Сега най-потърпевши са живеещите в с. Патриарх Евтимово.

Това не е картина от изоставено населено място в обезлюден район– това е с. Патриарх Евтимово, намиращо се в асеновградска община, в което все още се извършва ремонт на пътя. Всъщност точно в този момент видимо не се извършва, тъй като от доста време в рамките на селото не се забелязва строителна техника.

Изпратили сме запитване от миналата седмица до Агенция „Пътна инфраструктура“ относно това, защо ремонтните дейности тук са спрени, но официален отговор все още нямаме. До скоро обясненията бяха, че не се асфалтира, заради недовършената част от работа от страна на ВиК. Твърдеше се, че от ВиК дружеството вече са приключили тук, което обаче на място не изглежда така. Ето защо се срещнахме с кметския наместник на селото Георги Банев, за да проверим дали той е наясно какво се случва с работата по трасето. Той обаче заяви, че всички, свързани с ремонта, не дават адекватна информация. Банев посочи, че от няколко дни екипи на ВиК извършват довършителни дейности в рамките на селото, но има още работа, свързана най-вече с дъждоприемната канализация. А в рамките на селото днес, преди обяд, не забелязахме екипи на ВиК, които да работят.

Припомняме, че почти преди една година започна дългоочакваният ремонт на пътя Първомай-Асеновград. Тогава бе обявено, че строителните работи ще са в размер на 31 млн. лв. и са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, като целият ремонт трябваше да приключи до края на септември 2022 година. Работата бе забавяна, дори спирана, многократно, което доведе и до протести от жители на селата по протежение на трасето. През летните месеци най-потърпевши бяха в с. Козаново, където бе разкопано месеци наред – сега тук вече има положена асфалтова настилка, поставени са и бордюрите. Всъщност пътят е асфалтиран по целия участък, подложен на ремонт, с изключение на с. Патриарх Евтимово. По новия асфалт все пак трябва да се положи маркировка, да се поставят предпазни мантинели, където е необходимо да се довършат канавките. Но и по тези направления не се работи.

Преди няколко дни е имало събрание в с. Патриарх Евтимово и е създадена комисия, която е констатирала свършеното до момента в рамките на населеното място. След това е направен протокол, който ще бъде изпратен като официално писмо, с придружен снимков материал, до началника на ВиК-Пловдив, до АПИ, до фирмата-изпълнител и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, откъдето ще се чака отговор.
Ние също очакваме отговорите на пътната агенция и на ВиК – Пловдив относно останалата работа по трасето и причините тя да не бъде довършена месеци наред.