Работна среща във връзка с изграждането на градска железница в Пловдив се проведе през вчерашния ден в Областна администрация. На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, областният управител Ангел Стоев, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов, както и представители на местната власт.

Настоящи и бъдещи железопътни проекти в Пловдивска област бяха обсъдени по време на срещата в областна управа. Пред медии бе оповестено какво точно е разисквано, като акцентът бе поставен върху изграждането на градска железница в Пловдив. „Надявам се, че Пловдив ще бъде първият град в България, който ще развие железницата, като вътрешен градски транспорт“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Този проект трябва да обслужва както пътниците, така и товарите, затова в него трябва да бъдат интегрирани летище „Пловдив“ и големите индустриални зони около града. Изграждането на градската железница, заедно с всичките съпътстващи проекти, свързани с нея, ще излезе между 600 и 700 млн.лв., допълни министърът. Той каза още, че проблемът с трафика, задръстванията и замърсяванията в Пловдив е по-тежък, отколкото в София. Ето защо градската железница се приема и като начин за облекчаване на трафика. Подробности за схемата на бъдещата градска железница разказа и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов. А областният управител на Пловдив Ангел Стоев коментира, че проектът ще бъде представен тепърва пред широката общественост.

Иначе бе споменато, че един от предстоящите проекти в Пловдив е повдигането на ЖП линията на бул. „Копривщица“ и премахването на трите прелеза. Проектът трябва да стартира още тази година, за него вече има осигурено финансиране, допълни транспортният министър.

Стана въпрос, разбира се, и за мащабния проект, свързан с т.нар. пробив под Централна гара-Пловдив. Той трябва да приключи до края на 2024 г. Първоначално бе споменато, че бетонният мост ще бъде бутнат изцяло, но това няма да се случи, заяви категорично министър Алексиев. Мостът ще се рехабилитира, вероятно през лятото, по специална технология, работата трябва да отнеме около 4 месеца.

А в момента се подготвя документацията за избор на проектант за изпълнение на проекта за връзка между ЖП гара Крумово и летище Пловдив. Този проект е на стойност 44 млн. лв. и също като градската железница е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., като предвидената скорост на влаковете по този участък е 80 км/ч. ЖП връзката с летище Пловдив е от съществено значение за развитието на аерогарата и региона, каза още вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.