Рано сутринта на Светли понеделник миряни от цялата страна се стекоха в светата обител, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица и да вземат участие в традиционното литийно шествие с иконата до местността Клувията.
Литията се извършва от над 400 години и е една от най-старите в историята на Българската православна църква. Иконата бе изнесена от манастирската църква „Св. Богородица“ от монаси и игумена на Светата обител архимандрит Самуил.

Под звуците на манастирското клепало Чудотворната икона на Божията майка беше понесена на ръце от силно вярващи хора, хора които са изпитали благодатната помощ на Св.Богородица , както и хора, които имат належаща нужда от нейната помощ и закрила.

По пътя към Клувията литията спираше на няколко места за отдих и за пасхален поздрав.

Тазгодишното литийно шествие беше особено вълнуващо за игумена на Бачковската Света обител, който за първи път предвожда процесията.

На поляната между Еленина чешма и Аязмото игуменът на Бачковския мастир архимандрит Самуил се обърна към миряните с празнично слово.

Участието в литията е неописуемо изживяване за вярващите, които измолваха от Св.Богородица здраве и сбъдване на желания, тъй като се вярва, че молбите на този ден достигат най- бързо до Пресвета Богородица.

Поклонниците преминават през пещерата на намирането, вече достъпна по издълбаните в скалите стълби. Мнозина се измиват в аязмото с вода, стичаща се от извора в подножието на пещерата.

Иконата на Св.Богородица беше отнесена до параклиса „Св.Архангели”, в близост до скалния параклис, където беше отслужена Света литургия . След няколко часов престой там, Чудотворната икона на Св.Богородица беше върната отново с лития в Светата Бачковска обител.