Улица на занаятите ще бъде открита на 1 юни в Стария град в Пловдив. Къщите общинска собственост по улицата ще подслонят десетки майстори и техните ателиета. Това съобщиха днес зам.-кметът по културата и туризма Амелия Гешева, и членовете на Регионалната занаятчийска камара.

Ателиетата по пекарство, изработване на национални кукли, рисуване и гравиране върху стъкло, художествена керамика, тъкачество, плъстене, ковано желязо и народни музикални инструменти, ще бъдат разположени на ул. “Стръмна“ в архитектурния резерват.

Целта на проекта е да популяризира традиционната самобитна култура от Балканите, а постоянно действащите работилници да привличат пловдивчани и гостите на града с разнообразието и пъстротата на традиционните занаяти и тяхното съвременно приложение.

Също така Стария град ще е домакин на международните фестивали „Балканска огърлица“, „Балкански хляб“ , Балканска черга“ на Международния уъркшоп за изработване на накити, Международния уъркшоп за сладкари – духана захар през 2019 г., и „Българската забрадка като начин на употреба“ също през 2019 г.