Безплатни прегледи на сърцето в лечебното заведение и измерване на артериалното налягане на центъра на Пловдив са част от мероприятията, посветени на превенцията и акцентиращи върху важността от профилактични прегледи. 

„Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ са с придружаващо високо кръвно налягане. Затова от години тя е инициатор в провеждането на масови скрининги за откриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има тенденция да се увеличава честотата на хипертонията, както и снижаване на възрастта на заболелите. Последните данни на лекарите посочват, че над 52% от българите са засегнати“. Всичко това споделят от пловдивската болница във връзка с предстоящия ден за борба с хипертонията. Той се отбелязва на 17-ти май и на тази дата лечебното заведение отваря врати за безплатни прегледи. Те ще се извършват в Клиниката по кардиология на университетската болница, в кабинет № 11 на партерния етаж между 9 ч. и 13 ч. след предварително записан час.

Междувременно на центъра на Пловдив, срещу Общината, се организира и измерване на артериалното налягане. От 10 ч. до 16 ч. всеки може да извърши проверка на своето кръвно, като същевременно ще бъде и предоставена информация за рисковете от хипертонията, както и материали със съвети за здравословен начин на живот, брошури със стойностите на кръвното налягане и начините за разпознаване на неговото покачване.

“За съжаление, една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само в 40% от тези, които я лекуват, успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане. Затова винаги, ние лекарите, ще повтаряме, че профилактичните прегледи са от изключително значение”, споделя началникът на клиниката по кардиология проф. д-р Федя Николов.