За шеста година в Пловдив в организират фестивала „Дни на тракийската култура“, включващ конференции, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации. Фестивалът стартира на 20 юни и продължава до 26 юни.

Официалното откриване ще е на Римския стадион с концерт „Среща на цивилизации“. За първи път ще бъде представено богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл, изпълнения на живо на исторически хетски инструменти и дефиле „Следите на хетите“ с костюми с изображения от хетски релефи със съвременна адаптация, информират от Община Пловдив. На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ започва международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози.

„Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали“, посочват от пловдивската община, като допълват, че „международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 – Европейската година на културното наследство и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 .“

Входът за всички събития е свободен.