С музика и танци в Летния театър на Бунарджика в Пловдив, снощи официално бе открито Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. Доброто настроение от страна на участниците пролича от включването им в забавната част на сцената. Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и вицепремиерът Мария Габриел присъстваха на откриването и отправиха своя поздрав за това, че Пловдив вече е доказан домакин на този международен форум. Това е единственият град, който може да се похвали с трето домакинството на това състезание. Всъщност то стартира днес с обещаващо представяне на нашите национали.

Иван Янкулов и Цветомир Малинов – българската двойка без кърмчия, спечелиха серията си след изключителни финални 500 метра от двукилометровата дистанция. Така нашите момчета се класираха директно за полуфинала.

Емил Нейков завърши на второ място в най-бързата серия и даде общо третото най-добро време от всички четири серии в скифа за мъже. Но тъй като само победителите в 4-те серии се класират директно за полуфинал, той ще премине през репешаж утре около обяд, т.е. – през още една гонка, за да продължи участието си на шампионата.

Тази година в първенството ще се включат над 1200 състезатели от 49 държави. Българският отбор ще бъде представен от три лодки. Финалите ще бъдат в неделя, 23-ти юли.

 

.